Debatten om public service er godt i gang, og de regionale public service-medier er kommet til debat, efter Danske Medier søsatte sit syn på DR’s distrikter og TV2-regionerne. Essensen af oplægget er, at de digitale aktiviteter svækker mulighederne for kommercielle aktører.
Det lyder logisk, at indhold, der er betalt via licensen og dermed er frit tilgængeligt, svækker mulighederne for kommercielle aktører på samme marked. På Fyn kunne argumentet lyde, at det er svært for Fynske Medier at tage penge for digitalt indhold, når DR Fyn og TV 2 Fyn forærer det væk.
Problemet er kun, at de 18 distrikter og regioner slet ikke er værdige konkurrenter, da de digitale aktiviteter er svært begrænsede. Det viser en kortlægning fra Syddansk Universitet, der dokumenterer, at et DR distrikt eller en TV2-region i gennemsnit udgiver 94 egenproducerede nyheder hver uge. En uges produktion svarer til 14 nyheder hver dag.
Lad os vende tilbage til Fyn for at konkretisere tallene endnu mere. DR Fyn og TV 2 Fyn udgiver til sammen i gennemsnit 29 egenproducerede nyheder hver dag, mens Fynske Medier udgiver 217 nyheder. Med til regnestykket hører, at TV 2 Fyn viser Ritzau-telegrammer på tv2fyn.dk, men de bliver ikke prioriteret redaktionelt modsat Fynske Medier.
14 egenproducerede nyheder hver dag kan kun give et hurtigt og overfladisk indblik i nyhederne fra et givent område. Og 14 nyheder hver dag ødelægger ikke mulighederne for kommercielle aktører på samme marked.
Dermed ikke sagt, at distrikterne og regionerne skal have frit spil. Der er brug for klare retningslinjer, så distrikterne og regionerne ikke på sigt bliver en værdig konkurrent til kommercielle medier. Der er vi bare ikke endnu.
Alternativet
Hvis jeg skulle drømme om en konstruktiv løsning, så jeg hellere at man fra politisk side opfordrede til et stærkere samarbejde mellem ”statens medier” og kommercielle medier.
Hvis man flytter blikket væk fra kamppladsen, finder man faktisk fremragende eksempler på samarbejde. På Fyn samarbejder Fynske Medier med DR Fyn og TV 2 Fyn om blandt andet vælgermøder. Men samarbejdet kunne strække sig længere. Hvorfor ikke lade Fynske Medier vise tv fra TV 2 Fyn direkte på fyens.dk?
Lad os endelig diskutere, hvad distrikterne og regionerne skal bruge deres hjemmesider til. Men vi skal ikke lade os begrænse af en frygt for, at den begrænsede aktivitet svækker kommercielle muligheder.
Mit eget håb er, at distrikterne og regionerne fremadrettet i langt højere grad prioriterer det indhold, som de er bedst til at lave: Radio og tv. Som det er i dag, leger man gemmeleg med det gode indhold, hvis det overhovedet er tilgængeligt.